Een brochette is een spies met vlees, vis en/of groenten er aan geregen. Heerlijk voor op de barbeque of gril!


Boucherie

In het Frans betekent brochette ‘klein braadspit’. In Frankrijk en andere zuidelijke landen – rondom de Middellandse Zee – wordt er gedurende het jaar veel buiten gekookt en dan ook uiteraard brochettes gegeten. Per land en streek heeft men zijn eigen specialiteiten. Neem eens een kijkje bij de lokale boucherie, want de Franse slager weet ze echt heel goed te bereiden.


Een braadspit

Een braadspit is een vleesspies dat gebruikt wordt om een bijvoorbeeld een stuk vlees gelijkmatig te garen op een bbq of gril. Tijdens het braden dient de spies dan ook regelmatig omgedraaid te worden, om aanbranden te voorkomen.


Spiezen

Je hebt metalen en houten spiezen (satéstokjes). Maak je gebruik van de houten spiezen, zorg er dan voor dat je deze 2 uur vooraf in koud water legt. Dit voorkomt aanbranden.


Brochettes marineren

Om de vlees-, vis- en/of groentespies een heerlijke smaak te geven, kun je er voor kiezen om de ingrediënten vooraf te marineren met bijv. olie, knoflook, kruiden en citroensap. Laat je de marinade circa 30 minuten intrekken, dan kan dit al een groots effect hebben op de smaak van de spies. Heb je de tijd, dan kun je het gemarineerde product ook een hele nacht in de koelkast laten liggen.


Glacé

Je kunt de spiezen ook tijdens het bbq-en insmeren met een heerlijke saus. Dit mengsel wordt ook wel glacé genoemd en is soms ingedikt door vooraf te laten inkoken. Pas als de spies gaar is smeer je de saus met een kwast over het vlees of de vis. Dit aflakken van de spies geeft een mooi glanzend effect en kan door het toevoegen van bruine suiker karamelliseren en door honing en stroop een heerlijke zoete smaak krijgen. Andere veel voorkomende ingrediënten van de glacé zijn: ketjap manis, ketchup, worcestershire sauce, sojasaus, maple sirop, cola, sinaasappel en limoen, azijn, gember, knoflook en sambal. Maak vooral je eigen glacé en experimenteer met verschillende smaakcombinaties!


Brochette au poulet


Brochette Magret de Canard

Eendenborstfilet is een krachtig stuk vlees wat je kunt marineren met bijvoorbeeld olijfolie, balsamicoazijn en honing. Een marinade op basis van rode wijn is ook zeer smakelijk. Je fruit een sjalotje aan in een steelpan en je voegt hier runderbouillon aan toe en een scheutje rode wijn. Dit mengsel laat je goed inkoken. Je beslist zelf hoe lang je het vlees wilt laten marineren. Daarna rooster je het vlees kort op hoog vuur. Van binnen moet het vlees nog licht rosé zijn.


BBQ-en

Tijdens de zomermaanden, maar tegenwoordig ook in het voor- en najaar kan het in Zuid-Frankrijk erg warm en droog zijn. Houdt er rekening mee dat er perioden zijn dat er niet gebarbequed mag worden op kolen (open vuur). Electrisch bbq-en is dan een alternatief. Voor meer informatie over het wel of niet kunnen bbq-en, ga je naar het stadhuis of Office de Tourisme van de gemeente waar je verblijft.