Een Café Gourmand is een espresso met daarbij diverse zoetigheden geserveerd. Oftewel een dessert met café.


Zoetigheden

De meest voorkomende samenstelling van een Café Gourmand is: chocolademousse, appeltaart, ijs en crème brûlée. Nu niet in dessert formaat geserveerd, maar dit keer zijn het kleine mini desserts: kleine taartjes of petits fours (kleine gebakjes).

Maar zoals je op de foto’s kunt zien, maakt de chefkok voor ons ook Tiramisu, citroen meringue taart en fruitsalade. Dat is toch ook bon bon?


Café Gourmand – de oorsprong

Omstreeks 2005 zijn verschillende eetgelegenheden in Parijs gestart met het op de kaart zetten van Café Gourmand. En niet veel later volgden er meerderen. Nu behoort het tot één van de standaard gerechten in restaurants in heel Frankrijk.

In de 20e eeuw was het gebruikelijk dat er in Frankrijk tussen de middag uitgebreid en warm werd geluncht. Tegenwoordig worden er minder gerechten geserveerd en heb je vaak de keuze tussen een voorgerecht + dessert of een hoofdgerecht + dessert. Om ‘s middags tijd te besparen kiest je uiteraard voor een Café Gourmand, want dan krijg je zowel het dessert als de koffie tegelijkertijd.


Surprise dessert

Patisserie op zijn best!

Als je een Café Gourmand besteld, dan weet je van tevoren niet welke zoetigheden geserveerd gaan worden. Ja, het is dus een verrassing! En daar houden we wel van, toch? Je kunt een Café Gourmand ook gemakkelijk delen, gezien de hoeveelheid aan lekkers.

De patissiers kunnen zich uitleven in de vele varianten van gebakjes en taartjes. Ook de thuiskoks kunnen helemaal los gaan op de patisserie. Maar heb je weinig tijd om zelf alles voor te bereiden, dan kun je de zoetigheden ook gemakkelijk inkopen bij de bakker of de supermarkt. Koffiezetten is dan het enige wat nog rest. Voilà!


Zoete verleiding of toch …

Let op: Ik heb mij onlangs weer laten verleiden tot het bestellen van een Café Gourmand. Had eigenlijk al voldoende gegeten, maar dacht dat een koffie met iets lekkers nog wel zou gaan … mais NON! Er werden drie taartstukken geserveerd, een frisse fruitsalade en met daarbij een heerlijke krachtige espresso. Het was echt een plaatje en ik heb dan ook zeer genoten van alle zoetigheden, maar sla helaas volgende keer dit ‘Grand Dessert’ wel over. Ik neem dan enkel een café en daarna gewoon weer een wijntje. Zo komen we de avond ook prima door toch!