Een caillette is een traditioneel varkensgerecht uit Zuid-Frankrijk wat koud of warm kan worden gegeten.


Oorsprong

Van oorsprong komt de caillette uit Zuid-Frankrijk uit de departementen Ardèche, Drôme en Var. Hier worden de caillettes al sinds de 16e eeuw op de boerderijen gemaakt. Iedere familie heeft zijn eigen recept, waardoor er een diversiteit aan caillettes is. De ene caillette is zeker de andere niet!


Rivaliteit

Wie mag zich de caillette toe-eigenen? Waar de caillette oorspronkelijk vandaan komt is niet duidelijk. De Ardèche en de Drôme zijn al jaren met elkaar in strijd om het vaderschap.


Ingrediënten

  • Varkensvlees (vet en mager vlees)
  • Één van de volgende bladgroenten: biet of spinazie of bladeren van andijvie of frisée sla
  • Inwikkelen in het buikvlies van het varken
  • Peper en zout (gemalen)
  • Kruiden

Er zijn caillettes waarbij er ook wel gebruik wordt gemaakt van eieren, knoflook, alcohol, noten en kastanjes.

Alle ingredienten worden in de molen fijngemalen en handmatig tot een bol gevormd. Daarna worden de caillettes omwikkeld met het buikvlies, om vervolgens te worden afgebakken in de oven.


Caillette van de slager of de supermarkt

Leuk gesprek gehad met slager Philippe, die op zijn beurt ook het familierecept gebruikt voor het maken van zijn caillettes. Hij spreekt enthousiast over het gehele proces van gemalen gehakt tot het eindproduct. Vol trots wijst hij mij de weg naar de caillettes – die bij hem in de koelvitrine liggen.


Caillette eten

Eenmaal gebakken in de oven, is de caillette zowel koud als warm te eten. De caillette is heerlijk als entrée (voorgerecht), samen met andere charcuterie (plateau met diverse vleeswaren) of als plat principal (hoofdgerecht).

Sinds we er één hebben gekocht zijn we verknocht aan deze ‘gehaktballen’ zonder jus. Wij eten ze veelal bij het apéritief. Je kent het wel, Pastisje, caillette (in plakjes gesneden), fromage et olives. Maar ik gebruik de caillette ook als ingrediënt bij de hoofdmaaltijd. Zie hieronder mijn recept.


Uit eigen keuken

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk heb ik een ovenheerlijke lasagne gemaakt van gegrilde courgettes (in plakken) met blokjes tomaat en tomatensaus, twee soorten kaas (emmentaler en mozzarella), scheutje rode wijn, een mix van lekkere Mediterraanse kruiden, peper en zout, knoflook, een gesnipperd uitje en daarbij de dungesnede plakken caillette. Formidable!


Recept met caillette

Stap 1
Zet de oven aan op 180 graden.
Pak een snijplank, koksmes en hapjespan voor de bereiding van dit gerecht.

Stap 2
De ui en de knoflook fijnsnijden en daarna aanfruiten in een pan met olijfolie.

Stap 3
Vervolgens de tomatenblokjes en tomatensaus toevoegen samen met alle kruiden.
Scheutje rode wijn toevoegen en paar minuten laten doorkoken.
Saus is klaar voor verdere bereiding.

Stap 4
De courgettes in repen/plakken snijden.
De mozzarella in plakken snijden of met de hand in stukken scheuren.

Stap 5
Je gaat de ovenschaal vullen met alle ingrediënten d.m.v. het maken van laagjes.
Eerst een laagje saus, daarboven op de kazen en als laatste een plak courgette. Dit herhaal je totdat de ovenschaal bijna tot de bovenrand gevuld is.
Op het laatst voeg je de caillette (in plakjes gesneden) aan het gerecht toe – tussen de laagjes in.

Stap 6
Daarna plaats je de schaal in het midden van de oven voor +/- 30 à 40 minuten. Eenmaal uit de oven laat je het gerecht even rusten, om vervolgens aan te snijden. Drink hier een glas rode wijn bij.