Les Voiles de Saint-Tropez is een groot jaarlijks zeilevenement aan de Côte d’Azur en vindt plaats: eind september – eerste week van oktober.


Internationaal zeilevenement

In Saint-Tropez komen de meest bijzondere moderne zeilboten en de mooiste traditionele jachten aan de start voor deze wedstrijd. Het is een visueel spektakel van geweldige jachten, de klassiekers, de Wally’s en de moderne zeilboten vauit de hele wereld, die men kan bewonderen op het water en in de haven van Saint-Tropez.


Geschiedenis

Zeilevenement Saint-Tropez

De geschiedenis van het evenement begon in 1981 met een weddenschap tussen de bemanningsleden van de jachten ‘Ikra’ en ‘Pride’, waarbij de winnaar van de race,  vanaf de haven van Saint-Tropez richting de punt ‘La Niouo Largue’ met als finish ‘Club 55’ op het strand in de Franse badplaats, een lunch kreeg aangeboden door de verliezende partij bij deze prestigieuze Club.

Deze ontstaansgeschiedenis van de wedstrijd is nog steeds terug te vinden in het karakter van het evenement.

Tegenwoordig strijden meer dan 300 klassieke en moderne jachten in 6 klassen om die eer van de Voiles de Saint-Tropez.


Diverse classes

Moderne zeilboten en klassieke schepen

De boten zeilen in verschillende classes. Er zijn veel moderne kleinere zeilbootjes die tegen elkaar racen, maar de magie vindt je in de wedstrijden tussen de klassieke schepen.

Zoals ieder jaar wordt op de ‘Challenge Day’ de klassieker tussen  ‘Ikra’ en ‘Pride’ gevaren. Maar let ook op de Wally Grand Prix Series, die als laatste  van hun wedstrijdseries Saint-Tropez aandoen en die voor spectaculaire beelden kan zorgen.

Onder hen waarschijnlijk ook dit jaar de ‘Magic Carpet 2’ van Sir Lindsay Owen Jones (ex-CEO L’Oréal) en ‘Open Season’ van Thomas Bsher (Bugatti).


Nederlandse deelnemers

Er is ook een aantal Nederlanders die bij dit grote evenement betrokken zijn. Maar ook onder de bemanning bij andere zeilschepen bevinden zich Nederlanders.

Het is een uniek evenement zowel voor de bemanning aan boord van de talrijke schepen, als voor de vele toeschouwers. Aan te raden is om vanaf Saint-Raphaël of Sainte-Maxime per ‘lijn’boot naar Saint-Tropez te varen, een goed alternatief voor de auto.


Website

Les Voiles de Saint-Tropez