Les Plus Beaux Villages de France

Een selectie van bijzondere dorpen

In 1982 wordt de organisatie Les Plus Beaux Villages de France opgericht, waarbij er ieder jaar een aantal bijzondere dorpen wordt toegevoegd aan de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk.

Frans cultureel erfgoed en toerisme

In 1981 zet de toenmalige burgemeester Charles Ceyrac uit het dorp Collonges la Rouge (in de Corrèze) zich voornamelijk in voor het behoud van het cultureel erfgoed en het stimuleren van het toerisme.  Zijn passie voor het beschermen van bijzondere communes (gemeentes) weet hij over te brengen op andere burgemeesters in het land, waardoor ook 66 anderen zich zijn gaan richten op deze belangrijke zaken.

157 mooiste dorpen van Frankrijk

Les Plus Beaux Villages de France is een professionele organisatie met inmiddels 157 mooiste dorpen van Frankrijk verspreidt over 14 regio’s en 70 departementen.
De organisatie heeft een aantal criteria waaraan een dorp moet voldoen, namelijk:

  • Maximaal 2000 inwoners
  • Minimaal twee artistieke, historische, wetenschappelijke of pittoreske locaties

De drie hoofddoelstellingen van de organisatie:

  • Kwaliteit
  • Reputatie / Imago
  • Economische ontwikkeling

Om deze doelstellingen na te leven zijn er drie commissies in het leven geroepen, die de gemeentes bij deze belangrijke zaken ondersteunen, adviseren en controleren. Iedere commissie organiseert twee keer per jaar een verkiezing, waarbij er in totaal 53 dorpen door de drie commissies worden voorgedragen. Tevens hebben de leden van de partnerorganisaties ook een belangrijke stem in het gehele proces.

Mooiste dorpen Zuid-Frankrijk

Languedoc-Roussillon & Provence-Alpes-Côte d’Azur

In de Languedoc-Roussillon zijn er 14 mooiste dorpen die tot de selectie behoren en in de Provence-Alpes-Côtes d’Azur zijn er maar liefst 18 mooiste dorpen van Frankrijk. Kijk voor meer informatie over deze dorpen op één van de volgende links. Je kunt zoeken via de plattegrond van Frankrijk of via de regio:

De vriendenclub

Wanneer je vriend wordt van de organisatie en jaarlijks hiervoor een bedrag betaalt, dan kun je genieten van een aantal leuke voordelen.

Kijk ook eens op de site Les Plus Beaux Villages de France naar bijvoorbeeld de nieuwe routekaart van Frankrijk, waar alle mooiste dorpen op staan vermeld. Je kunt de kaart bestellen via de boutique en zo ook de kalender met meer dan 366 kleurenfoto’s.

Languedoc-Roussillon

Overzicht mooiste dorpen

Provence-Alpes-Côte d’Azur

Overzicht mooiste dorpen