Vincent van Gogh heeft tijdens zijn verblijf in Arles en Saint-Rémy-de-Provence maar liefst 350 schilderijen gemaakt en zo’n 100 tekeningen in een periode van slechts twee jaar (1888-1890).

Café La Nuit – 1888 Arles

Saint-Rémy-de-Provence en Arles

De Irissen, de Maaier en Café La Nuit

Bekende werken die Vincent hier heeft gemaakt zijn ‘de Irissen’ en ‘de Maaier’. In Saint-Rémy-de-Provence is een wandelroute uitgezet met op diverse plaatsen afbeeldingen van schilderijen van Van Gogh. Hier heeft Vincent vroeger zelf gestaan en zijn inspiratie voor zijn schilderijen opgedaan. Aan het einde van de route kun je een bezoek brengen aan het 12e eeuwse klooster (Clinique St. Paul), waar Vincent in 1899 is opgenomen nadat hij zijn oor had afgesneden. Zelfs het kamertje waar van Gogh in deze periode verbleef is te bezichtigen. Iets verderop zijn  archeologische restanten van de Romeinse stad Glanum te zien. Ook in het centrum van Arles is er een route langs de hotspots van Vincent van Gogh.

Foto – Henry Davio Photographies

Tour de Vincent

  • Maak er een leuke dagtrip van en ga tussen de middag op zoek naar een fijn restaurant, waar je de regionale specialiteiten kunt proeven.
  • Wist je dat ze in deze streek ook hele goede olijfolie produceren? Ga zeker een keer een kijkje nemen bij Château d’Estoublon. Én zoek in de winkel iets lekkers uit voor thuis! Je kunt hier prachtige olijfolieflessen kopen en mooie AOP wijnen.
  • Bij het Office de Tourisme in zowel St. Rémy als Arles kun je meer informatie verkrijgen over de wandelroutes in dit gebied en ook leuke souvenirs kopen van Vincent.


Les Baux-de-Provence en Fontvieille

  • Saint-Rémy-de-Provence licht niet ver van het middeleeuwse dorp Les Baux-de-Provence. Je kunt beiden dan ook prima op één dag bezoeken. Les Baux heeft een indrukwekkende kasteel Château des Baux wat gelegen is boven op de berg. Vanaf hier heb je dan ook een prachtig panoramisch uitzicht. Het dorp behoort tot Les Plus Beaux Villages de France.
  • In Les Baux kun je ook de steengroeve Carrières de Lumières bezoeken. Dit is een multimediavoorstelling waarbij kunstwerken van bekende kunstenaars op de binnenkant van de kalksteengroeve worden geprojecteerd. Het jaar 2019 staat in het teken van Vincent van Gogh. Je wandelt hier gemiddeld toch wel een uurtje rond. De steengroeve is op 800 meter afstand van Château des Baux. Tip: koop wel een kaartje van tevoren, zodat je niet in de rij hoeft te staan.
  • Fontvieille ligt midden in de Provence en aan de voet van het beschermd natuurgebied Les Alpilles. Hier heeft Vincent het landschap met de molens geschilderd, waaronder de bekende molen van de schrijver Daudet. Je kunt een mooie wandeling maken door het pijnbomenbos via een pad dat loopt van molen tot molen.

Carrières de Lumières

Les Alpilles

Natuurpark Les Alpilles

Les Alpilles is uitermate geschikt voor het maken van prachtige wandelingen door het kalkrijke bergmassief, langs olijfboomgaarden, wijngaarden, fruitboomgaarden, cipresheggen, heidevelden en dennenbossen. Het is het leefgebied van de kleine torenvalk, de havikarend, de aasgier en de oehoe. Wil je de omgeving niet lopend verkennen, dan kun je hier ook goed mountainbiken, paardrijden en rotsklimmen. Het gebied is bekend om zijn olijven van topkwaliteit (AOC Vallée des Baux), die als exportproduct wereldwijd worden verkocht.


Websites

Arles

Saint-Rémy-de-Provence

Les-Baux-de-Provence

Fontvieille


Plattegrond

Arles・Saint-Rémy-de-Provence・Les-Baux-de-Provence

Bouches-du-Rhône / Provence-Alpes-Côte d’Azur