De zwaardvis is een straalvinnige vis en behoort tot de baarsachtigen. Deze zoutwatervis leeft in de grote oceanen van de wereld en komt ook in de Middellandse Zee voor.


De zwaardvis

Grote snelheidsduivel met flinke bovenkaak

Deze vis kan wel tot 590 kg wegen en een lengte van 4.55 meter bereiken. De grote exemplaren zijn altijd vrouwtjes. Een zwaardvis voedt zich met vissen als makreel, tonijn etc. Deze roofvis doodt of verwondt zijn prooi met een slaande beweging met het “zwaard”. Zijn prooien worden dus niet gespietst. Het zwaard is de uitgegroeide bovenkaak van de zwaardvis, die zorgt voor een perfecte stroomlijn door het water en hierdoor is hij als geen ander in staat om zeer hoge snelheden te behalen. Met maximaal 90 km per uur behoort de zwaardvis tot de allersnelste in de wereldzeeën.


Vers van de markt

Een goede vangst vannacht! De visser vertelde mij dat hij iedere nacht gaat zeevissen. Soms om 2 of 4 uur, maar dat is helemaal afhankelijk van zijn humeur. Diezelfde ochtend nog staat hij samen met zijn vrouw de net gevangen verse zwaardvis en tonijn te verkopen vanuit zijn marktkraam – direct aan de haven van het vissersdorpje Sanary-sur-Mèr. Loop ‘s ochtends eens langs de haven, want dan zijn alle viskramen geopend. Je kijkt je ogen uit!

De vis is snel en agressief en daarom moeilijk te vangen. Je kunt je voorstellen dat er daarom vaak maar 1 of 2 zwaardvissen in de marktkramen liggen.


In het restaurant

Le Provençal – Sanary-sur-Mèr

Heerlijk gegeten in Sanary-sur-Mèr in Restaurant Le Provençal (straatje net achter de haven). Een familierestaurant uit 1951 met een warme sfeer, aandacht voor detail, goede service en uiteraard heerlijk eten. De gerechten die hier worden geserveerd zijn veelal visgerechten. Er wordt gewerkt met verse producten uit de Middellandse Zee en deze worden op Provençaalse wijze bereidt. Reserveer van tevoren of wees er snel bij, want de tafeltjes zijn hier zo bezet.

Espadon à la Plancha

De zwaardvis smaakt eigenlijk helemaal niet naar vis. Het vlees is stevig van textuur en doet sommigen zelfs denken aan varkens- of kalfsvlees. Je kunt de vis als steack/moot grillen of op de bbq leggen.

De werkdag zit er weer op voor de familie. Ik kan je uit betrouwbare bron zeggen dat alle tafeltjes deze avond bezet waren en dat er nog veel mensen buiten stonden te wachten. Dit zegt genoeg! Hier krijg je gegarandeerd een goede maaltijd. Én top service!


Restaurant Le Provençal

Adres

23, rue Jean Jaurès
83110 Sanary-sur-Mèr – France

Sanary-sur-Mèr / Var / Provence-Alpes-Côte d’Azur


Vistochten

De zwaardvis is zeer populair bij zowel beroeps- als sportvissers en daarom worden er op diverse plekken aan de kust ook speciale vistochten georganiseerd. Je gaat dan samen met andere vissers een dag varen op de Middellandse Zee, om de grotere vissen zoals zwaardvis, tonijn en makreel te vangen.