Een wereldberoemd bergkaasje uit de Alpes-de-Haute-Provence.
Banon kaas met kastanjebladeren
De verpakking alleen al maakt ons nieuwsgierig naar de kleur, geur en smaak van het kaasje. Met zijn allen zitten we vol spanning aan de lange houten tafel in de keuken. Stap voor stap maken we de met kastanjebladeren ingepakte Banon kaas open. Benieuwd wat er komen gaat!
Rauwe geitenmelk van de Rove
Het bergkaasje is vernoemd naar de plaats Banon in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Het heeft een onbewerkte korst van natuurlijke schimmel en is gemaakt van rauwe geitenmelk. Zelfs de Romeinen produceerden al de Banon kaas en in de Middeleeuwen werd deze verkocht op markten. De Banon is gewikkeld in kastanjebladeren met natuurlijk touw, zodat de kaas bewaard kan worden voor de winter. De Rove geiten met hun prachtig gebogen hoorns hebben de melk in de winter nodig om de lammeren te voeden. Dus om het gehele jaar te zijn voorzien van deze heerlijke kaas, maakt men gebruik van deze oude en bijzondere verpakkingstraditie.
Proces
De gedroogde kastanjebladeren worden gesteriliseerd door ze te laten koken in water met azijn. Het kaasje wordt in een Eau de Vie gedoopt en daarna verpakt in de bruine kastanjebladeren. Door de toevoeging van de alcohol worden slechte schimmels vermeden.
Zacht en romig kaasje met karakter
Helaas ben ik in mijn enthousiasme vergeten een foto te maken van het moment van aansnijden. Je zult zien dat wanneer je de kaas aansnijdt, deze heerlijk zacht is en bij mooi weer zeker zal gaan lopen. De kaas heeft een volle romige smaak en iets van pit, wat hem karakter geeft. Ook de kastanjebladeren hebben hun smaak afgegeven. De kaas gaat goed samen met een ietwat fruitige witte wijn of lichte soepele rode wijn uit de streek. Het is een lust voor het oog en voor de maag!
Fromagerie Albert
Ik ben zeer verrast door dit kaasje en ga hem je dan ook zeker aanbevelen. Je kunt de Banon kaas verkrijgen bij de kaaswinkel oftwel de fromagerie in Frankrijk. Waar wacht je nog op? Ik heb hem zelf gekocht bij Fromagerie Albert in Uzès. Mocht je in de buurt zijn, ga hier dan zeker eens naar binnen en ik verzeker je, daar blijft het niet bij …
Adres
14 Place Albert 1er
30700 Uzès – France
Uzès / Gard / Languedoc-Roussillon (Occitanië)
AOP keurmerk
In 2003 kreeg de Banon het AOC keurmerk, maar tegenwoordig maakt men gebruik van de benaming AOP (Appellation d’Origine Protégée). Dit keurmerk staat voor beschermde oorsprongsbenaming. Wanneer je dit keurmerk krijgt en wilt behouden, dan moet je als producent aan de volgende voorwaarden voldoen, namelijk:
- Het houden van het lokale ras van geitenkuddes.
- Een gemiddelde productie van 850 kg melk per geit.
- De geiten eten gras en droog fruit wat afkomstig is uit het geografische gebied van de appellation.
- De geiten grazen minimaal 210 dagen – gedurende minstens 4 maanden – in grasland.
- Het voederoppervlak is minimaal gelijk aan 1 weide ha voor 8 geiten en 1 pad ha voor 2 geiten.
Association de défense des caprins du Rove
Het behoud van de Rove geiten
Vereniging voor het behoud van de Rove geiten. Interessant om te lezen dat er sinds de oprichting in 1979 door Alain Sadorge al veel is veranderd in positieve zin. Het aantal Rove geiten heeft zich vermeerderd en het aantal blijft groeien. Dankzij de inzet en liefde van Alain, de fokkers, de kaasmakerijen, de overheid en de steun van de nieuwe jonge inwoners in het gebied, heeft de Rove geit een toekomst op een goed bestaan in Zuid-Frankrijk. Dit ras is tegenwoordig zelfs meer geliefd bij de geitenboeren dan andere soorten. Mmm, zou het misschien komen door het AOP keurmerk?
Website: www.chevredurove.com
Op de boerderij bij Thierry Baurain
Mooi filmpje over het leven van een familie op een geitenboerderij. Van minuut 9.40 tot 11.16 kun je de productie van de Banon kaas zien en de geiten waar natuurlijk alles om draait.
Bekijk hier het YouTube filmpje.
Fête du Fromage à Banon
Jaarlijks eetfestijn op het plein
Jaarlijks wordt er in het dorpje Banon een feest georganiseerd dat uiteraard in het teken staat van de kaas die hier wordt geproduceerd en die hier ook naar is vernoemd. Midden mei vindt het eetfestijn buiten op het plein plaats. Hier kun je bij één van de vele marktkramen de Banon kaas proeven – direct van de producent . Verder zijn er diverse demonstraties, is er live muziek, zijn er dieren op de mini boerderij en verkoop van producten van regionale kunstenaars. En de gehele dag is er genoeg pain, vin, fromage …
Website: Fête du Fromage à Banon