Clafoutis aux cerises

Een heerlijk Frans gebakje met kersen dat als nagerecht wordt gegeten. Makkelijk te maken en superbe met vanille-ijs, slagroom en poedersuiker.



Clafoutis grand-mère 

Van oorsprong komt de clafoutis aux cerises uit de Franse streek Limousin. Hier maakt men nog gebruik van hele kersen met pit erin, omdat ontpitte kersen meer vocht afgeven en de taart  dan te zompig wordt. Je kunt de taart maken met verse kersen of kersen uit een pot van de supermarkt.

Er zijn twee soorten kersen te onderscheiden, namelijk de bigarreaux (zoete kersen) en de griottes (zure kersen).

De meeste kersen komen uit de Provence uit het departement Vaucluse. Vanaf april staan de kersenbomen prachtig in bloei en tussen mei en half augustus zijn ze verkrijgbaar in de winkels en op de markten. Maar ze onderweg bij een kraampje langs de weg kopen is ook een goed idee.



Ingrediënten

  • 500 gram kersen (z0nder pit)
  • 250 ml halfvolle melk
  • 75 gram tarwebloem
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • poedersuiker



Benodigdheden

  • Springvorm / taartvorm (invetten of met anti-aanbaklaag)


Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 190 graden.
  • Vet de taartvorm in met boter.
  • Verdeel de kersen over de taartvorm (kersen uit pot goed laten uitlekken).
  • Klop alle ingrediënten in een kom tot een luchtig beslag (alleen niet de poedersuiker, want die is voor later voor op de taart).
  • Schenk het beslag in de taartvorm over de kersen heen.
  • Zet de taartvorm in het midden van de oven en bak deze 40-45 minuten gaar en goudbruin.
  • Check: met satéprikker door de taart prikken. Blijft er nog beslag aan de prikker zitten, dan is de taart nog niet gaar. Zit er niets aan de prikker, dan is de taart perfect.
  • Haal de taartvorm uit de oven en bestrooi de clafoutis met poedersuiker.
  • Serveer de clafoutis aux cerises lauwwarm met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs en slagroom.
  • Heerlijk als nagerecht, maar je kunt hem ook prima ‘s ochtends eten bij de koffie, toch?