Meringue

Een luchtig zoet schuimpje gemaakt van eiwit en veel suiker.

Basisrecept voor schuimgebakje
1 x eiwit = 50 gram suiker



Benodigdheden

  • Oven en bakplaat + bakpapier
  • Garde, keukenmachine of mixer
  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje of lepel


Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 80 graden.
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken in een vetvrije schaal met een garde  of keukenmachine/mixer.
    Als de hulpmiddelen niet vetvrij zijn, zullen de eiwitten niet goed stijf worden.
    Trucje: wanneer je de schaal op zijn kop kunt houden en de eiwitten blijven hangen, dan zijn de eiwitten klaar voor verdere bereiding.
  • Voeg de suiker (witte of bruine basterdsuiker) beetje bij beetje  toe en blijf ondertussen roeren of laat de keukenmachine/mixer zijn werk doen. Als de suiker goed is vermengd en het eiwitmengsel zacht en glimmend is, dan kunnen we ons gaan voorbereiden op de vormgeving.
  • Mocht je nog een extra smaak en/of kleur(stof) willen toevoegen, dan is dit het moment.
    Meng de ingredienten voorzichtig met een spatel door het eiwitmengsel.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Nu ga je de eiwitten een bepaalde vorm geven. Je kunt met een spuitzak met gekarteld spuitmondje mooie traditionele vormpjes maken (rozetten), maar ook simpelweg met een lepel het eiwit  in iedere vorm op het bakpapier leggen. Alle mogelijke vormen zijn denkbaar.
  • De meringues mogen nu circa 2 uur drogen in de oven, zodat ze die krokante structuur krijgen. Wanneer je de schuimpjes uit de oven haalt, laat ze dan nog enkele minuten afkoelen.