Salade Niçoise

De wereldberoemde kleurrijke salade uit de Zuid-Franse badplaats Nice staat bij velen op de menukaart.

De salade kan zowel als lunch, maar ook als voorgerecht of zelf plat principal (hoofdgerecht) genuttigd worden. De hoofdbestandsdelen zijn vis, groenten en ei. Iedere chef-kok bereidt zijn eigen salade Niçoise, waardoor er tal van variaties zijn. Zelfs ik heb er een eigen draai aan gegeven.


Ingrediënten

  • Rauwe groenten: komkommer, tomaten en paprika
  • Tonijn
  • Ansjovis
  • Olijven
  • Knoflook
  • Gekookte eieren
  • Uien
  • Olijfolie
  • Sperziebonen
  • Groene kruiden: basilicum, dragon, bieslook en kervel
  • Kappertjes
  • Kropsla
  • Gekookte nieuwe aardappels
  • Gekookte witte bonen

Vers van de markt


Serveren

Alle ingrediënten worden gemengd met vinaigrette, bestaande uit goede olijfolie en azijn, mosterd (bijv. Dijon mosterd) en peper en zout – naar smaak toevoegen.  Je serveert de salade op een mooie grote aardewerk schaal of op een plat bord. Hierbij eet men vaak brood en een goed glas wijn.


Pan bagnat

Een sandwich met dezelfde ingrediënten als in de salade Niçoise. Vaak verkrijgbaar bij de boulangerie (bakker) en in de bistro’s / eetcafé’s, maar ook op de boulevards aan het strand.


Mijn eigen versie…

Meng alle ingrediënten die je lekker vindt door elkaar met wat mayonaise en breng het op smaak met zout en peper. Pak leuke kleurrijke borden uit de kast en leg hier een kookring op in het midden van het bord. Deze vul je met de ingrediënten.

Haal daarna de ring voorzichtig weg, zodat de salade mooi compact in de vorm van het rondje blijft staan. Er boven op leg je twee halve eieren met een paar stengels van bieslook ertussenin, die recht of schuin naar boven steken. Daarnaast leg je een ansjovis gekruld op de salade.

Ook lekker met radijs, bosui en pijnboompitten als garnering. Met vers knapperig brood en een lekker glaasje wijn heb je een heerlijke maaltijd voor lunch of diner.


David Faure 

Het beroemde Restaurant Gastronomique Aphrodite in Nice is helaas gesloten na 14 jaar te hebben bestaan. David Faure was hier le Chef van het Michelin sterrenrestaurant. Het was David die in 2013 als eerste sterrenchef met veel durf insecten heeft verwerkt in zijn sauzen, meel en gerechten.

Tegenwoordig is David samen met zijn vrouw nog steeds zeer actief op het gebied van gastronomie. Ze werken samen met andere topchefs aan diverse projecten aan de Côte d’Azur. En ze wijken daarbij niet af van hun filosofie: serveer die gerechten die de gasten willen proeven en ontdekken.

Traditionele gerechten worden op inventieve wijze gecombineerd met nieuwe trends door chefkok David Faure. Bekijk in het volgende filmpje hoe zijn Salade Niçoise wordt bereid.

David Faure – Salade Niçoise