Nonchalant, sexy, hip en modieus, luchtig en licht, goed te combineren, overal te verkrijgen, in alle dessins en kleuren, voor mannen en vrouwen…

Uit de 14e eeuw

Sandaal van touwachtige Mediterraanse grassoort

In het zuiden (vooral Spanje, Italië en Frankrijk) wordt deze schoen, of beter bekend als sandaal, nog steeds en steeds vaker gedragen. Van oorsprong komt de espadrille uit Catalonië/Pyreneeën en is afgeleid van de naam esparto, een sterke touwachtige Mediterraanse grassoort waar men ook touw van maakte.

In de 14e eeuw werd dit schoeisel al gemaakt in Catalonië, waarbij de bovenkant van teen tot hiel uit één stuk werd vervaardigd van canvas en rond de naad werd vastgenaaid aan de touwen zool. De espadrilles hadden vaak veters die rond het been van de drager konden worden gewikkeld, zodat de schoen op zijn plaats bleef.

De moderne espadrille

Voor vrouwen en mannen!

Tegenwoordig worden espadrilles gemaakt van katoen of canvas en met een zool van touw (eventueel) verstevigd met rubber. Het rubber wordt vaak zo gemaakt dat het lijkt op touw. Daarnaast wordt ook jute veel gebruikt als materiaal voor de zool, vanwege zijn milieuvriendelijke eigenschappen. En het katoen zien we terug in verschillende gedaantes voor mannen en vrouwen, namelijk: diverse dessins zoals streepjes, stippels, verschillende kleurenprints etc.

Espadrilles voor iedereen

Op de catwalk, in de schoenenwinkels …

Ook designers zoals Fred de la Bretonière (NL), Chanel (FR), Donna Karan (USA) en Supertrash (NL) hebben de espadrille in hun collectie. We zien de espadrille op de catwalk, in de grote warenhuizen, schoenenwinkels en ze zijn online bij diverse bedrijven te bestellen. Voor de vrouw is er de espadrille met een platte zool of met de tegenwoordig veel gedragen sleehak.

Pyrénées Catalanes

Saint-Laurent-de-Cerdans

Ben je benieuwd waar en hoe de espadrilles in Zuid-Frankrijk in Saint-Laurent-de-Cerdans (tegen de Spaanse grens) nog met de hand worden gemaakt en waar deze verkrijgbaar zijn? Ga dan naar de volgende website: La Maison de l’Espadrille