De geurende jasmijn met zijn grote hoeveelheid witte bloemen.


Herkomst en betekenis jasmijn

Jasminum is een geslacht uit de olijffamilie. De naam is afkomstig van het Perzische Yasmin, dat ‘geschenk van God’ betekent. Jasmijn is ook een Nederlandse meisjesnaam en in China is jasmijn het symbool voor vrouwelijkheid en aantrekkelijkheid.


Planten en geleiden

De jasmijn is een groenblijvende heester of klimplant en kan zowel in de volle grond als in een ruime pot geplant worden. Daarna kun je hem geleiden tegen een schutting of muur.


Bloei

Sterjasmijn met propellers

De Toscaanse jasmijn bloeit van mei tot september en is een mooie verschijning en mag dan ook zeker niet ontbreken in je tuin! Deze jasmijn wordt ook wel sterjasmijn genoemd. De kleine witte bloemen lijken op propellers en geuren sterk.


Snoeien

De oude takken verhouten zich, snoei ze in het voorjaar licht terug. Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken.


Parfum de Grasse (Côte d’Azur)

Chanel No. 5

Jasmijn is geliefd door zijn lekkere bloemengeur en de essentiële olie wordt dan ook in veel parfums gebruikt. Voor het legendarisch parfum No. 5 houdt Chanel vlak bij parfumstad Grasse nog de jasmijntraditie in stand.

Chanel werkt al tientallen jaren samen met landbouwers uit de streek van Grasse. Op twaalf hectare worden bloemen geteeld die de basis vormen voor het in 1921 gelanceerde parfum No. 5. De geur heeft als basis extracten uit ‘Grasse’-jasmijn en rozen die in het gebied geteeld worden.

Om de plannen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in dit gebied aan de Côte d’Azur niet door te laten gaan, steunt Chanel de plannen die er zijn om het gebied op de UNESCO-erfgoedlijst te krijgen.